Många olika typer av yoga

many-different-types-of-yogaAtmajyoti yoga innebär yoga för alla oavsett vart de befinner sig i livet. Det finns många olika typer av yoga som hör till denna grupp och det gör att man enkelt kan hitta en form som passar en oavsett om man är nybörjare eller har utövat yoga en längre tid. Ashtangayoga, Hathayoga och Vinyasa Flow är tre typer av dynamisk yoga. Ashtangayoga är en mycket krävande yoga där det gäller att man kan hänga med, medan Vinyasa Flow och Hathayoga är två friare former av yoga. Till denna grupp hör även Hatha Flow. Mediyoga, Restorative eller Yin yoga, Yoga och Mindfulness, Pranayama (andningsövningar) eller Senioryoga är lugnare former av yoga, men kan även vara nog så utmanade.

Det kan kännas svårt att hitta rätt när det kommer till yogaklasser och det finns många att välja mellan. Det är just detta som är så bra; att man får chansen att prova på för att se vilken form som man ska utöva för att få bäst och flest hälsoeffekter. Det kan även baseras på vilken form man befinner sig i i nuläget och vad man har för mål. De flesta yogalärare kan hjälpa en med att hitta rätt kurs och det finns även många yogaformer som man kan utöva hemma. Yoga behöver inte alls vara så avancerat och många börjar att träna yoga genom att exempelvis köpa en dvd för att sedan gå vidare och tar hjälp av en instruktör för att utveckla rörelserna på ett mer optimalt sätt.

Andra är mer inbitna och gör yogaresor där de reser till Indien och tar hjälp av instruktörer som sysslar med uråldrig yoga. Det finns varken rätt eller fel. Det viktigaste är att man upplever att man mår bättre av det man gör. Yoga bör förknippas med meditation på regelbunden basis för att ge bäst effekt.