Vad är Ayurveda?

ayurvedaAyurveda är indisk läkekonst och namnet betyder “kunskapen om livet”. Det har tusenåriga anor från den vediska kulturen. Tanken med Ayurveda är att man ska kunna bota och lindra sjukdomar men det är även som mål att man ska behålla en god hälsa. Genom Ayurveda så vill man att en balans ska infinna sig mellan de elementära energierna och tanken är att man ska leva hälsosamt under livets alla faser. Det är nämligen när balansen mellan de olika energierna rubbas som man drabbas av sjukdomar.

Ayurveda innebär att balansen mellan energierna uppkommer när man har ett hälsosamt leverne som inkluderar anpassad kost, massage, yoga och meditation. Det finns Ayurvediska hälsorådgivare som man kan ta hjälp av när man vill börja leva denna livsstil. Då tar rådgivaren fram ett anpassat kost- motions- och meditationsschema för dig så att du kan ta in Ayurveda i ditt liv och dessutom må mycket bättre av att göra det. En Vaidya, har minst 5,5 års utbildning och måste bli godkänd av den indiska staten för att kunna utöva yrket. De går att likna med en läkare i svenska ögon. Hälsorådgivarna inom Ayurveda har dock ofta en kortare utbildning och de kan också utbilda sig i Sverige.

När det är dags för dig att börja med Ayurveda så gäller det först och främst att ta reda på vilken typ du är. Det finns nämligen olika typer av kroppar inom Ayurveda. Dessa hänger även ihop med själen. Det finns tester online som hjälper dig att ta reda på vilken typ du är, d.v.s. om du är en pitta, kapha eller vata. Beroende på vilken typ du är så ska du äta och motionera på särskilda sätt, och det finns även vissa livsmedel som du ska avstå helt ifrån, beroende på typ. Genom att lyssna på råden så kommer du att uppnå en mer hälsosam livsstil än idag.